Az állatok világnapjának üzenete: Tiszteljük az élőlényeket!

2021.10.04 15:01

Ajkán rendkívül népszerűek az óvodákban, iskolákban a terápiás kutyák, a gyerekek nagyon várják őket. Két kutyafelvezető, Németh-Ramasz Vanda tanár az Éden nevű labrador-retrieverrel és Papné Takács Ágnes óvodapedagógus Mesével, a golden retrieverrel járja az intézményeket. Azt mondták, a gyerekek veleszületett kíváncsisággal, ösztönösen fordulnak az állatok felé, a legkisebbek is alig várják őket, a terápiás kutya motiváló. Az ebekkel együtt fel lehet hívni a figyelmet a kutyák, a természet helyzetére, az állatvédelemre. A kisgyerekek nagyon közel állnak a természethez, amit sajnos többször a felnőttek aggályai, félelmei ellenkező irányba fordítanak. A kutya oldja a szorongást, önbizalmat ad, beszédre serkenti a gyerekeket, velük minden képesség jól fejleszthető.

Egy kiválóan képzett kutya tudásával ámulatba ejti a gyerekeket, akik a kedvéért minden feladatba szívesen bekapcsolódnak, játszva tanulnak. Pap Károly kutyakiképző Mese, valamint Buksi, a puli és Démon, a belga juhász gazdája, egy kutyaiskola vezetője szerint a családhoz illő kutya kiválasztása a jó kutya-gazda kapcsolat alapja, így már akkor kérjük szakember segítségét, mellyel sok konfliktus elkerülhető. Érdemes menhelyről választani, mert így megmentünk egy árva állatot. A kutyaiskolák sokat segíthetnek a négylábúak viselkedésében, ember és eb kapcsolatában. A problémás kutyák kezelése is eredményes lehet együttműködő gazdival. Soha nem késő rendbe hozni egy megromlott kapcsolatot, amelynek alapja a szeretet, a tisztelet, a következetesség. A kutyaiskola zenés bemutatóján szereplő ebek tudása lenyűgözi a gyerekeket, akikben tisztelet alakul ki minden állat és a természet iránt.

Molnár-Bécsi Gréta, a Zsemi és Felső Andrea, a Bodza nevű magyar vizsla gazdája a kutyaiskola mellett érvelt. Szerintük nagyon fontos, hogy megtanulja az ember, hogyan kell viselkedni a kutyával, hogy elismerje, felnézzen a gazdira. A sikerhez határozottságra, kitartásra van szükség, amivel a kutya életét is megmenthetjük. A mentálisan is „lefárasztott” négylábú nyugodt, kiegyensúlyozott lesz, az ebek élvezik és szívesen hajtják végre a feladatokat. Pap Maja példája mutatja, mekkora szerepe van a családnak a felelős állattartásban, amit ő nagyszüleitől tanult meg. A kislány határozottan, szeretettel lép fel Legóval, a Lagotto romagnolo kutyával az ajkai bemutatókon, ahol ő az egyetlen gyermek.

 

—————

Vissza